Morotsbröd
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk sirap
3 dl rivna morötter
13-14 dl mjöl
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt smör, salt, sirap, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt. Jäs i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 4 delar och forma till runda limpor, jäs i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Skala och riv morötter. Jag brukar inte vara så jättenoga med hur mycket det blir, men hellre lite för mycket än för lite.
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt smör, salt, sirap, morötter och mjöl. Det står matbrödsmjöl i receptet, vad det nu innebär. Jag brukar använda det som heter 4 sädesslag, men den här gången var jag lat och orkade inte handla det, så jag tog 4 dl rågmjöl och resten vetemjöl. Funkade bra det med.
Nu har det jäst i 30 minuter.
Forma runda limpor och jäs i 20 minuter.
Pensla med ägg och och grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Tills dom låter så där ihåliga när man knackar på undersidan.
Dom här mackorna är väldigt goda att äta med smör och tomat som pålägg. Kanske en nypa salt på tomaterna också.
Det här tog mig mindre än två timmar från start till mål. Så det är både snabbt och gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar