måndag, augusti 29, 2011

Farmor Anka-paj.

Min sambo kom hem häromdagen med två stora kassar frukt, en med äpple och en med plommon. Han hade inte pallat frukten utan plocket hemma hos sin syster. Är det förresten någon som pallar frukt nuförtiden? Eller är det passé? Hur som helst. Det blev en stor omgång äppelmos igen och sambon ville ha en plommonpaj. En sån där som farmor Anka alltid gjorde. Det här receptet använde jag mig av. 



Det här var första gången jag gjorde en smördeg. Eller om det var en mördeg. Jag har inte fattat skillnaden.


Man skulle bara ha en deciliter vatten i det här och jag trodde aldrig att det skulle bli bra.


Men det blev utmärkt och den fick plastas in och vila i kylskåpet en halvtimme.


Nästan alla dessa plommon gick åt, och dom skulle delas och kärnas ur. Om det var roligt? Det slutade vara roligt efter första plommonet. Sen var det bara resten kvar...


När jag äntligen var klar med att urkärningen blandades plommonen med råsocker, vaniljsocker och potatismjöl. Som vanligt så kollar jag inte så noga vad jag har hemma och fick använda lite muscovadosocker också eftersom råsockret inte räckte hela vägen.


Pajdegen blev riktigt bra om jag får säga det själv!




Jag kavlade ut degen tunt och skar remsor till locket. Här hade det varit käckt om jag hade haft en krusig baksporre så det hade blivit en fin kant på remsorna. 
Och nej, jag har inte ord som baksporre i huvudet. Jag fick googla.


Klart! Det blev så mycket fyllning så jag gjorde en liten paj också. Den skänktes bort till bättre behövande.


Det står att man ska servera pajen med vispad grädde eller en fin vaniljglass. Så coop extras vaniljglass fick det bli!
Tyvärr tyckte jag att pajen såg godare ut än den smakade. Den blev lite besk. Så lite extra socker hade nog inte skadat. Men degen var väldigt god iallafall. Och glassen också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar