måndag, augusti 08, 2011

Rabarbersaft.

Häromdagen fick jag följa med min vän Ida till hennes systers kolonilott och plocka frukt. Jag kom därifrån med en massa vinbär, både röda och svart, ett gäng rabarber och en stor påse äpplen. Vinbären ligger i frysen i väntan på något. Inspiration kanske? Äpplena ska bli till mos, förhoppningsvis i morgon, och rabarberna blev till saft. Jag trodde det var krångligt och kladdigt att göra saft, men det var ju hur enkelt som helst.

Det är bara att skiva rabarberna och och skölja dom.

Sen får dom koka tills dom blir mjuka. Det tar bara några minuter.

Har man ingen silduk så går det lika bra med en kökshandduk och ett durkslag. Träslevarna är till för att durkslaget kom lite för långt ner i kastrullen. Fiffigt om jag får säga det själv. Och det får jag ju.
Saften fick stå och silas i en halvtimme ungefär.

Rabarberresterna kan man säkert göra paj på om man vill. Jag slängde dom. 

Sen var det bara att koka upp den silade saften med socker och lite citron enligt receptet. Jag hade klarat mig utan citron märkte jag, men då var det ju för sent. Men det blev gott ändå. Och enkelt var det!
I morgon ska jag koka äppelmos så inte äpplena går till spillo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar