söndag, augusti 07, 2011

Bröd och kakor.

Eftersom min surdeg stod orörd i flera veckor när jag var borta så fick jag baka på jäst häromdagen. Men frukta inte, en ny surdeg står och bubblar i köket. Jag var sugen på tekakor, så det fick det bli.

Havregryn och mjölk fick stå till sig en liten stund.

Sen värmdes det ihop med smör och sirap. Det stod flytande margarin, men gick lika bra med vanligt smör. Det tog kanske lite längre tid att värma upp, men vad gör det.

Mjölkblandningen, jäst, mjöl och salt fick jäsa i 30 minuter.

En fördel med det varma vädret är att det jäser väldigt bra. Nackdelen är att man håller på att förgås i det varma köket. Sen formade jag små bollar och kavlade ut och naggade tekakorna innan dom fick jäsa 20 minuter till. Sen tio minuter i ugnen 225 grader.


Tadaa!
Dom var som godast när dom var nygjorda och lite varma. Det tråkiga med jästbröd är det ofta blir torrt väldigt snabbt. Dom här blev torra efter någon dag bara.

Mina föräldrar och min moster var här förra helgen på en snabb visit. Våra katter har bott hos mina föräldrar när vi har varit iväg på annat håll. Så då får man ju fixa lite fika. Rosendals kokbok har många trevliga recept, och ett som är lite extra gott är kardemummakakan. Jag var övertygad om att jag hade kardemumma, men icke! Så det fick bli något annat denna gången. Chocolat chip cookies närmare bestämt. Också från Rosendals kokbok.

Det skulle ha varit mörk blockchoklad, men jag tog vad jag hade hemma, så det blev hälften vit choklad och hälften ljus choklad.

Många bunkar gick det åt.

Innan gräddning.


Mycket goda.

När jag ändå var igång så tänkte jag att jag skulle göra havreflarn också som jag är barnsligt förtjust i. Så jag tog återigen recept från Rosendals kokbok. Tyckte att det var ett litet konstigt recept, iallafall inget som jag har gjort innan. Men det var ju bara att testa.


Dom såg ut som havregrynsgröt om man är snäll. Eller kattkräks om man ska var ärlig.
Det här var ju visserligen innan dom gräddades.

Nu finns det ingen efterbild men dom blev helt enkelt inte så bra. Det stod i receptet att dom skulle bli lite knäckiga. Men dom blev mest sega tyckte jag. Nu är väl knäck förvisso segt, men havreflarn ska ju inte vara det. Så receptet ur mammas lilla svarta bok är mycket bättre!

Så för att kompensera dom misslyckade havreflarnen så bakade jag en tigerkaka också på morgonen innan dom kom. Måttlighet någon?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar