torsdag, augusti 25, 2011

Hålkakor.

Häromdagen bakade jag hålkakor efter detta recept. Dom blev utmärkta och smakade mer eller mindre som dom som man köper. Luftiga fast lite sega på samma gång.


Kallt vatten, jäst, olja, sirap, kryddor, salt och rågmjöl. I receptet står det 2 tsk fänkål och 2 tsk anis. Jag använde brödkryddor som är just dessa två kryddor i en blandning. Nu är jag inte så förtjust i lakritssmak, men jag tog 2, eller var det 3 tsk, jag kommer inte riktigt ihåg. Det luktade väldigt mycket lakrits men det smakade alldeles lagom mycket.


Här har jag haft i vetemjölet och så fick maskinen gå i 12 minuter.




Innan jäsning.


En timme senare.


Degen var väldigt lätthanterlig. Gissar på att det är den långa knådningstiden i maskinen som gör den så.


Sen kavlade jag ut dom, tog ut hål och naggade. Jag gräddade även hålen eftersom det sägs att smaken sitter i hålen...



Sen jäste dom i en timme till. I receptet står det att man ska pensla dom med mjöl eller ägg innan man jäser dom. Men hur ska man då lägga en duk över dom? Så jag tog helt enkelt ett beslut om att pensla dom efter dom jäst. Det funkade utmärkt. Jag använde mjölk mest för att jag var lite för lat för att knäcka och vispa ett ägg. För det är ju så sjukt jobbigt.


Voilà. 
Enkelt och gott. Rekommenderas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar