Så här såg degen ut när den skulle ställas in i kylskåpet. Såklart med den härliga plastfolien på. Den skulle enligt receptet jäsa klart i kylskåpet men det tyckte inte jag att min riktigt gjorde, så jag tog fram den efter 12-13 timmar och lät den stå i rumstemperatur i några timmar.
Så här såg den ut när jag inte orkade vänta längre.
Då hällde jag ut degen på mjölat bord och drog ut den till en rektangel och vek ihop den några gånger till ett litet paket. Sen fick den ligga under en handduk i en timme ungefär och jäsa till sig lite. Jag satte på ugnen på max när degen lades på jäsning. Jag glömmer alltid att sätta på den i tid så lika bra att göra det på en gång. Två plåtar behöver man sätta in också så dom blir varma, en i mitten och en i botten.
Efter en timme ungefär delade jag degen i fyra delar och lade dom på bakplåtspapper. Eftersom vi inte har någon baksten än så fick jag baka dom på plåt, och vi har ju inte heller någon bakspade att skjutsa in bröden med. Men den här fashionabla bakspaden bestående av en gammal flottig pizzakartong funkar lika bra. Väl inne i ugnen så är det bra med några isbitar på en undre plåten för att få fin ånga. Jag hade inga isbitar så jag slängde in lite vatten istället. Efter tio minuter öppnade jag och vädrade, och gjorde det med jämna mellanrum tills dom hade fått fin färg. Jag vände även på dom efter en stund så dom fick lite färg på undersidan.
Så där ja! Efter att jag tagit ut dom ur ugnen fräste det och knäppte i baguetterna en lång stund. Det har jag aldrig varit med om innan.
Jag var inte helt nöjd med skorpan, den blev lite för mjuk för min smak. Jag hade velat ha lite hårdare skorpa. Det var antagligen för att jag hade vatten istället för isbitar. Jag slängde in vatten två gånger direkt efter varandra och då släppte jag nog ut mycket av ångan. Men goda var dom!
Jag har förstått att en del tycker att det tar för lång tid med surdegsbröd, och det tar ju lång tid att baka sånt bröd. Jag tycker ju att det är lite charmen med det hela, men ibland kan man ju behöva bröd lite snabbare än tre dagar senare. Därför gör jag ett litet experiment och bakar dom här baguetterna igen fast lite snabbare. Jag ska se om det går att göra dom från noll till färdiga bröd på samma dag, och helst med samma resultat. Experimentet är i full gång och resultatet kommer lite senare idag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar