Det här är var det enda jag behövde på fredagen. 100 g surdeg, 180 g rågmjöl och 300 g vatten. Det står inget i receptet om vattnet ska vara varmt eller kallt, så jag körde på ljummet vatten eftersom bunken ska stå framme över natten och bli bubblig.
Så här såg den ut på lördag morgon och då är det dags att börja baka.
I den här degen är det surdegen som stått över natten, 50 g vatten (jag använde ljummet vatten igen), 300 g rågsikt, 10 g salt. Receptet indikerar på att det ska vara kummin i, men eftersom jag inte gillar det så hoppade jag över det. Fast i sista stund så slängde jag i lite brödkryddor som kompensation. Rör ihop i nån minut eller två och ställ sen att jäsa. Den här fick jäsa i tre timmar ungefär.
Sen behöver man en kastrull med bakplåtspapper i. Den kastrullen jag hade tänkt att använda var enligt receptet för liten, så jag tog en större, men det hade inte gjort något om jag hade tagit den mindre. Då hade brödet blivit lite högre, jag tycker det ser lite roligare ut än när brödet blir platt.
Strö på mjöl och så ska brödet jäsa i kastrullen i ca 1 timme. Ugnen ska vara på 275 grader, och jag glömmer alltid att sätta på ugnen i tid så då får brödet helt enkelt jäsa en stund till. När ugnen väl är varm och brödet åker in så sänker man värmen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker man till 200 grader och så ska den stå 15-20 minuter till. Jag lät den stå 10 minuter, sen tog jag ut brödet ur kastrullen, satte en termometer i det och satte tillbaka det i ugnen. Nu fick det stå tills det hade nått 98 grader. Att jag tog ut det ur kastrullen var för att det skulle få lite mer färg på kanterna.
Tadaa!
Det var gott det här med! Ganska mycket syrligare än det förra brödet, men det är ju för att det inte är äpple och socker i det här. Det är ju i stort sett bara surdeg, mjöl och lite kryddor i det här. Misstänker att det här kan bli mycket gott att rosta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar