Idag var det äntligen dags att baka bröd, och inte bara mata surdegar hela tiden. Men det innebar att vi fick börja redan igår kväll. Det här brödet gjorde vi.
200 g vetekross och 300 g kokande vatten får stå framme över natten med plastfolie över sig.
100 g rågsurdegsgrund (det vi har i burken i kylskåpet kallas för surdegsgrund), 300 g ljummet vatten och 180 g rågmjöl. Detta får också stå framme över natten med plastfolie på sig för att bubbla.
En jedi som skär 500 g urkärnade och skalade äpplen...
...som ska mixas med 50 g mörkt muskovadosocker. Nu hade vi ljust muskovadosocker och det funkar säkert, vi har även använt råsocker innan och det funkar lika bra det med. Man tager vad man haver... Den här burken får stå i kylskåpet över natten.
Lång tid och disk blir det, men det är det värt.
Bubblig morgonsurdeg.
Blanda surdegen, äppelmoset och vetekrosset (skållningen) från i går kväll.
Tillsätt 500 g vetemjöl special, 150 g rågmjöl, 250 g valnötter och 20 g salt.
Blanda samman allt och kör långsamt i degblandare i ca 10 minuter. Idag var första gången vi använde assistent men det går lika bra att göra det för hand. Det blir bara otroligt tungt, degen väger närmare 3 kilo...
Sen ska den jäsa till dubbel storlek.
Just idag fick min deg jäsa 3 timmar, mest för att jag glömde bort den då vi kollade på film.
Sen ska den läggas i smorda formar och strös med rågmjöl...
...och jäsa en stund till tills dom rest lite på sig.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid och när bröden åker in i ugnen så lägger jag in några isbitar på en plåt under formarna, isen är till för att brödet ska få en fin skorpa. Samtidigt sänker jag värmen till 200 grader. Sen får dom stå inne i ca 60 minuter eller tills dom är 98 grader.
Resultatet blev det här!
Brödet blir bäst om det får vila tills i morgon innan man skär i det.
Med en skorpa som man får såga i.
Mums!
SvaraRadera