Jag har bakat levainbröd två gånger tidigare. Resultatet har väl inte direkt varit tillfredsställande...
Dom har smakat bra men varit platta och tråkiga.
Så i helgen var det dags för försök nr 3, och receptet kommer inte helt oväntat
härifrån. Den här gången skulle jag testa att baka på baksten.
Så i fredags kväll fick jag börja med sureden. !00 g surdeg ska det vara. Nu har jag ju visserligen 108 g, men hellre för mycket suredeg än för lite tänker jag.
Sen rör man ihop suredegen med 200 g ljummet vatten, 150 g vetemjöl special och 50 g rågmjöl.
Täck med den ovilliga plastfolien och ställ varmt tills i morgon. Skåpet över kylskåpet brukar rekommenderas men jag vet inte om det är direkt varmare där. Men ställer man den där slipper man iallafall nyfikna katter i degen.
Måste bara hurra lite för dom fina mjölförpackningarna vi inhandlade senast. Heja Willys.
Och just det! Man får inte glömma att mata suredegen när man bakat.Även om jag använde en del när jag bakade så behövde jag ändå slänga lite innan jag fyllde på burken. !00 g ljummet vatten och 100 g vetemjöl som vanligt. På med plastfolie och låt stå över natten. Så här såg min ut dagen efter och då är det bara att ställa in den i kylskåpet i väntan på nästa bakning eller matning.
Och så är bubblig och grann var surdegen på lördags morgon.
Blanda surdegen, 450 g vatten (det står inte om det ska vara ljummet eller inte så jag brukar ta ljummet) och 750 g vetemjöl special. Kör det i assistenten i 5 minuter på låg hastighet, och sen i 3 minuter på högre hastighet. Tillsätt 20 g salt och kör 2 minuter till. Degen ska kännas klibbig utan att kleta på fingrarna. Min var inte riktigt klar tyckte jag, så den fick vila några minuter och sen körde jag en liten stund till. Det här går ju att göra för hand också, det är bara lite svårare att lägga i en högre växel efter 5 minuter...
Det här ser kanske lite märkligt ut, men jag smörjer en plastlåda med olja och lägger degen i den. Det är väldigt smidigt eftersom den här degen ska vikas, och då kan man göra det direkt i lådan. Jag skulle tro att det går bra att den jäser i en stor bunke och att man tar upp den och viker på ett bord och sen lägger tillbaka den. Men det kan jag inte gå i god för.
Här ligger degen tryggt i sin lilla låda med lock på. Det är smart att göra ett märke var degen är när den börjar jäsa. Då ser man tydligt hur mycket den har jäst. Degen ska jäsa mellan 3-5 timmar och vikas 3 gånger under tiden. Första gången efter en timme, andra gången 30 minuter senare, och tredje och sista gången ytterligare 30 minuter senare.
Här har vi förflyttat oss själva och degen hem till min svägerska där bakstenen fanns. Det här borde vara den sista vikningen om jag inte minns fel. Man tar helt enkelt tag i degen med blöta händer och lyfter och drar lite i ena kanten och viker den sen in över degen. Från vänster, höger, uppifrån och ner. Alltså fyra gånger. Sen får den jäsa tills man tycker den ser bra ut.

Här har den jäst i ca 4 timmar och då tyckte jag att det räckte. Nu skulle det ju egentligen funnits bilder på när jag bakade ut bröden, men det var lite svårt att hinna med. Men iallafall så hällde jag ut degen på ett mjölat bakbord och delade den i två delar. Sen drar man ut degen lite försiktigt och viker den dubbel. Efter det ska den upp på ett bakplåtspapper. Ugnen ska vara på 275 grader, det här bör man göra i god tid så den blir riktigt varm. Sätt bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 250 grader. Lägg även några isbitar på en plåt som står under bröden, då får man god skorpa. Efter 15 minuter sänker man ugnen igen till 200 grader och luftar även ugnen var 5 minut ungefär, öppna och stäng ugnsluckan. Nu ska dom stå i ca 15-20 minuter till, då blir det 30-35 minuter totalt. Man kan även sätta en termometer i brödet och då ska det bli 96 grader.
Döm om min förvåning när jag tittade till bröden efter en kvart. Vilken resning!
Det är ju så här dom ska bli! Ihåliga, höga och syrliga.
Halleluja!
Jag får väl säga att bakstenen gjorde sitt jobb. Men för att vara helt säker ska jag baka det en gång till hemma. Jag använde ju assistent för första gången till det här brödet så jag ska se hur stor inverkan det hade på brödet. Så nästa gång bakas det med assistent men på vanlig plåt. En högst ovetenskaplig undersökning.