fredag, april 29, 2011

Goda nyheter.

Igår bakade jag baguetter som hade kalljäst i kylskåpet över natten. Dom blev väldigt goda, men det tog ju sin lilla tid. Så jag bestämde mig för att göra ett litet experiment och se om dom gick att göra snabbare. Så jag tog samma recept som igår, fast jag tog ljummet vatten istället för kallt. Som en liten extra hjälp på traven.

Klockan åtta rörde jag ihop degen som sen fick stå framme.

Här var klockan elva och jag tyckte att den hade jäst färdigt.

Seg och bra.

Här har jag hällt ut den på bordet och dragit och vikt den. Sen fick den ligga under handduk en stund. Och glöm inte att sätta på ugnen. Det gjorde jag... Fast jag kom på det efter en kvart.

Nu har den jäst i drygt en timme. Det hade säkert gått och bakat ut den tidigare, men som den tant jag är så kollade jag på det där bröllopet och glömde degen lite. Den hade säkert varit bra att baka ut redan efter en halvtimme. Så jag delade den i fyra delar, skjutsade in dom i ugnen och så några isbitar på undre plåten. Samma gräddningsprocedur som igår med vädring med jämna mellanrum.

Dagens skörd!
 Bröden var ute ur ugnen strax innan ett, så det hela gick på fem timmar. Jag tyckte inte att det blev någon skillnad på dom här bröden och dom jag gjorde igår, förutom tiden då.

Det här var väldigt enkla och goda bröd att göra, och det behövs varken surdeg, assistent eller baksten. Rekommenderas!

Bröd.

Igår var det dags att baka igen. Baguetter var det som stod på agendan den här gången. Dom här gjorde jag. Ett bröd utan surdeg, men det skulle ändå förberedas kvällen innan. Degen består av ytterst lite jäst, bara 5 gram, och mjöl, vatten och salt. Detta ska sedan stå i kylskåpet över natten och jäsa.

Så här såg degen ut när den skulle ställas in i kylskåpet. Såklart med den härliga plastfolien på. Den skulle enligt receptet jäsa klart i kylskåpet men det tyckte inte jag att min riktigt gjorde, så jag tog fram den efter 12-13 timmar och lät den stå i rumstemperatur i några timmar.


Så här såg den ut när jag inte orkade vänta längre.


Då hällde jag ut degen på mjölat bord och drog ut den till en rektangel och vek ihop den några gånger till ett litet paket. Sen fick den ligga under en handduk i en timme ungefär och jäsa till sig lite. Jag satte på ugnen på max när degen lades på jäsning. Jag glömmer alltid att sätta på den i tid så lika bra att göra det på en gång. Två plåtar behöver man sätta in också så dom blir varma, en i mitten och en i botten.

Efter en timme ungefär delade jag degen i fyra delar och lade dom på bakplåtspapper. Eftersom vi inte har någon baksten än så fick jag baka dom på plåt, och vi har ju inte heller någon bakspade att skjutsa in bröden med. Men den här fashionabla bakspaden bestående av en gammal flottig pizzakartong funkar lika bra. Väl inne i ugnen så är det bra med några isbitar på en undre plåten för att få fin ånga. Jag hade inga isbitar så jag slängde in lite vatten istället. Efter tio minuter öppnade jag och vädrade, och gjorde det med jämna mellanrum tills dom hade fått fin färg. Jag vände även på dom efter en stund så dom fick lite färg på undersidan.


Så där ja! Efter att jag tagit ut dom ur ugnen fräste det och knäppte i baguetterna en lång stund. Det har jag aldrig varit med om innan.

Jag var inte helt nöjd med skorpan, den blev lite för mjuk för min smak. Jag hade velat ha lite hårdare skorpa. Det var antagligen för att jag hade vatten istället för isbitar. Jag slängde in vatten två gånger direkt efter varandra och då släppte jag nog ut mycket av ångan. Men goda var dom!


Jag har förstått att en del tycker att det tar för lång tid med surdegsbröd, och det tar ju lång tid att baka sånt bröd. Jag tycker ju att det är lite charmen med det hela, men ibland kan man ju behöva bröd lite snabbare än tre dagar senare. Därför gör jag ett litet experiment och bakar dom här baguetterna igen fast lite snabbare. Jag ska se om det går att göra dom från noll till färdiga bröd på samma dag, och helst med samma resultat. Experimentet är i full gång och resultatet kommer lite senare idag.

onsdag, april 27, 2011

Dagens ognäll.

Man måste ju ha balans så då får det ju bli ett ognäll också. Det verkar som att jag ska till Grekland och spela i sommar! Här närmare bestämt...

Ermoupolis town

Det kan man ju leva med.

Dagens gnäll.

Jag tog visst ett ganska långt påsklov. Det kan ju vara en sak att gnälla på. Fast vi hade det så skönt hemma hos föräldrarna över påsk så det får vara värt en så kallad "bloggtorka".

Men nu till gnället! Vi var som sagt hemma hos föräldrarna i påsk och skulle ta tåget tillbaka i söndags. Men det visar sig när vi kommer till stationen att vårt tåg är inställt och ersatt med buss. Minst 2 timmar på buss med en katt och en åksjuk Tant Elisabeth kändes inte så lockande. Och någon information om när bussen skulle komma fick vi inte heller. Då ringer jag till sj för att höra om vi kan ta tåget som går en timme senare istället. Svaret som dom kunde ge mig var att dom inte kunde boka om biljetterna eftersom det var Västtrafik som körde det tåget vi skulle åkt med. Så vi fick ett nummer och ringde Västtrafik. Det tog otroligt lång tid att komma fram där, det satt väl en människa där och trodde att hon skulle ha en lugn påskdag. Moahaha. Iallafall så kom jag till slut fram och förklarade situationen, att vi ville boka om våra biljetter till nästa tåg som gick. Följande dialog utspelar sig sen:

Tant Elisabeth: Hej, vi vill boka om våra biljetter till nästa tåg eftersom vårt har blivit inställt och ersatt med buss.
Västtrafik: Men du har bokat via sj va? Då får du ta det med dom.
T E: Men dom hänvisade ju mig till er eftersom det är ni som kör tåget?
V: Ja men du förstår, vi säljer inga biljetter eftersom vi inte har något bokningssystem.
T E: Så du menar att ni inte säljer några biljetter till era tåg.
V: Ja precis.
T E: Men varför kör ni tåg då?
V: Det kan man ju undra.

Ungefär här inträffar en lätt hjärnblödning.

T E: När kommer den där ersättningsbussen då?
V: Jag ska kolla. (Långt knapprande på datorn) Den gick 17.20 från Nässjö.

Stor hjärnblödning.

Tåget vi skulle åkt med skulle ha gått från Habo 17.14, ersättningsbussen går fem minuter efter det, från Nässjö! Ungefär här lägger jag på luren i örat på västtrafiksmänniskan. Men det är rätt svårt att lägga på luren argt med en mobiltelefon. Det enda man kan göra är att trycka lite extra hårt...

Vi gick iallafall på nästa tåg, och med en snäll konduktör som ringde sj så ordnade det sig så att vi fick åka med nästa tåg till Göteborg. Sj kanske inte hade så mycket val nu när dom ska förbättra sin image...

Så kontentan är en hytten näve åt Västtrafik och en tumme upp för Sj. Det ska bli spännande att se hur det funkar med resegarantin på Västtrafik. Det har potential till ett helt eget inlägg.

måndag, april 18, 2011

Tredje gången gillt.

Jag har bakat levainbröd två gånger tidigare. Resultatet har väl inte direkt varit tillfredsställande... 

Dom har smakat bra men varit platta och tråkiga.
Så i helgen var det dags för försök nr 3, och receptet kommer inte helt oväntat härifrån. Den här gången skulle jag testa att baka på baksten.

Så i fredags kväll fick jag börja med sureden. !00 g surdeg ska det vara. Nu har jag ju visserligen 108 g, men hellre för mycket suredeg än för lite tänker jag.


Sen rör man ihop suredegen med 200 g ljummet vatten, 150 g vetemjöl special och 50 g rågmjöl.

Täck med den ovilliga plastfolien och ställ varmt tills i morgon. Skåpet över kylskåpet brukar rekommenderas men jag vet inte om det är direkt varmare där. Men ställer man den där slipper man iallafall nyfikna katter i degen.


Måste bara hurra lite för dom fina mjölförpackningarna vi inhandlade senast. Heja Willys.

Och just det! Man får inte glömma att mata suredegen när man bakat.Även om jag använde en del när jag bakade så behövde jag ändå slänga lite innan jag fyllde på burken. !00 g ljummet vatten och 100 g vetemjöl som vanligt. På med plastfolie och låt stå över natten. Så här såg min ut dagen efter och då är det bara att ställa in den i kylskåpet i väntan på nästa bakning eller matning.

Och så är bubblig och grann var surdegen på lördags morgon.

Blanda surdegen, 450 g vatten (det står inte om det ska vara ljummet eller inte så jag brukar ta ljummet) och 750 g vetemjöl special. Kör det i assistenten i 5 minuter på låg hastighet, och sen i 3 minuter på högre hastighet. Tillsätt 20 g salt och kör 2 minuter till. Degen ska kännas klibbig utan att kleta på fingrarna. Min var inte riktigt klar tyckte jag, så den fick vila några minuter och sen körde jag en liten stund till. Det här går ju att göra för hand också, det är bara lite svårare att lägga i en högre växel efter 5 minuter...

Det här ser kanske lite märkligt ut, men jag smörjer en plastlåda med olja och lägger degen i den. Det är väldigt smidigt eftersom den här degen ska vikas, och då kan man göra det direkt i lådan. Jag skulle tro att det går bra att den jäser i en stor bunke och att man tar upp den och viker på ett bord och sen lägger tillbaka den. Men det kan jag inte gå i god för.


Här ligger degen tryggt i sin lilla låda med lock på. Det är smart att göra ett märke var degen är när den börjar jäsa. Då ser man tydligt hur mycket den har jäst. Degen ska jäsa mellan 3-5 timmar och vikas 3 gånger under tiden. Första gången efter en timme, andra gången 30 minuter senare, och tredje och sista gången ytterligare 30 minuter senare.

Här har vi förflyttat oss själva och degen hem till min svägerska där bakstenen fanns. Det här borde vara den sista vikningen om jag inte minns fel. Man tar helt enkelt tag i degen med blöta händer och lyfter och drar lite i ena kanten och viker den sen in över degen. Från vänster, höger, uppifrån och ner. Alltså fyra gånger. Sen får den jäsa tills man tycker den ser bra ut.

Här har den jäst i ca 4 timmar och då tyckte jag att det räckte. Nu skulle det ju egentligen funnits bilder på när jag bakade ut bröden, men det var lite svårt att hinna med. Men iallafall så hällde jag ut degen på ett mjölat bakbord och delade den i två delar. Sen drar man ut degen lite försiktigt och viker den dubbel. Efter det ska den upp på ett bakplåtspapper. Ugnen ska vara på 275 grader, det här bör man göra i god tid så den blir riktigt varm. Sätt bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 250 grader. Lägg även några isbitar på en plåt som står under bröden, då får man god skorpa. Efter 15 minuter sänker man ugnen igen till 200 grader och luftar även ugnen var 5 minut ungefär, öppna och stäng ugnsluckan. Nu ska dom stå i ca 15-20 minuter till, då blir det 30-35 minuter totalt. Man kan även sätta en termometer i brödet och då ska det bli 96 grader. 

Döm om min förvåning när jag tittade till bröden efter en kvart. Vilken resning!

Det är ju så här dom ska bli! Ihåliga, höga och syrliga.

Halleluja!


Jag får väl säga att bakstenen gjorde sitt jobb. Men för att vara helt säker ska jag baka det en gång till hemma. Jag använde ju assistent för första gången till det här brödet så jag ska se hur stor inverkan det hade på brödet. Så nästa gång bakas det med assistent men på vanlig plåt. En högst ovetenskaplig undersökning.

söndag, april 17, 2011

Dagens gnäll!

Järnspikar! Jag hade skrivit ett långt fint inlägg om brödet jag bakade i helgen och så försvann det! Jag får se om jag orkar skriva om hela eller om det blir en snabb sammanfattning. Men först ska jag göra en kopp kaffe och säga långa sammansatta svordomar.

onsdag, april 13, 2011

Dagens gnäll.

Hela den här dagen är ett enda stort gnäll. Det började med att jag inte kunde sätta i linserna, vilket gjorde att jag inte orkade ta mig för och gå och simma. Hade ingen lust att försöka ta mig runt i badhuset när man har syn som en mullvad. Samtidigt som man av någon anledning försöker få det att se ut som att man inte är halvblind.Och steget att simma med glasögon har jag inte tagit än.

Sen skulle jag ta mig iväg till ett rep jag inte hade någon lust att gå på, och det var segt men jag kom iallafall iväg. Men då ringer dom och säger att repet är inställt. Med hela tjugo minuter till godo. Då var det ju bara att vända och åka hem igen. Jag älskar när människor slösar med min tid.

Och nu borde jag laga mat men det har jag inte alls lust med. Det får väl bli en macka kanske...

Så summan av kardemumman är att det här är en riktigt gnälldag. Det bästa med den är att den snart är slut så jag kan gå och lägga mig och hoppas på en mindre gnällig dag i morgon.

måndag, april 11, 2011

Mat.

Ja inte mat till mig alltså, utan till surdegarna! Till brödet jag bakade så gick nästan all surdeg åt, det var bara lite kvar på botten. Då behövde jag inte slänga något utan kunde mata den direkt. Så då rörde jag ner 4 msk rågmjöl och 4 msk ljummet vatten i burken och lät den stå över natten.

Bubblig och fin rågsur.

Något som inte såg lika bra ut var vetesuren som har stått i kylskåpet. Den har delat på sig och ser allmänt inte så bra ut. Så jag börjar om på nytt med den.


Det finns olika sätt att börja en vetesurdeg, jag gör så här.
Den här lilla klicken av rågsurdeg är grunden till vetesuren. Ta 5 g rågsur, 50 g ljummet vatten och 50 g vetemjöl.

Rör ihop och lägg på locket, men skruva inte fast det. På den här burken får jag använda plastfolie eftersom det är ett knäpplock. Det är en helt annan konsistens på vetesuren än på rågsuren. Veten är mycket segare och blir nästan som en deg. Det här gjorde jag på lördagmorgonen och sen fick den stå i skåpet till söndag kväll. Då matade jag den med 100 g ljummet vatten och 100 g vetemjöl. Sen fick den stå till måndag morgon och... 

...då såg den ut såhär. Bubblig och fin. Vetesurdegen luktar inte så surt tycker jag, mer som mogna bananer av nån anledning...


Den här lilla smidiga atrappen är ett hjälpmedel i kampen mot plastfolien. Den skär av plasten så man slipper försöka dra av den mot den "vassa" kanten som ska finnas på paketen. Då trasslar den ju garanterat. Men det hjälper med den här, fast inte blir fästförmågan bättre för det. Min kamp fortsätter, man använder mycket plastfolie när man bakar med suredeg...

Bröd

I helgen bakade jag bröd igen. Den här gången testade jag att göra ett annat bröd, man kan ju inte bara göra samma hela tiden, även om det med äpple och valnötter blir väldigt gott. Så det fick bli det här denna gången. Och eftersom jag skulle baka på lördagen så fick jag ju börja redan på fredag kväll.

Det här är var det enda jag behövde på fredagen. 100 g surdeg, 180 g rågmjöl och 300 g vatten. Det står inget i receptet om vattnet ska vara varmt eller kallt, så jag körde på ljummet vatten eftersom bunken ska stå framme över natten och bli bubblig.

Så här såg den ut på lördag morgon och då är det dags att börja baka.

I den här degen är det surdegen som stått över natten, 50 g vatten (jag använde ljummet vatten igen), 300 g rågsikt, 10 g salt. Receptet indikerar på att det ska vara kummin i, men eftersom jag inte gillar det så hoppade jag över det. Fast i sista stund så slängde jag i lite brödkryddor som kompensation. Rör ihop i nån minut eller två och ställ sen att jäsa. Den här fick jäsa i tre timmar ungefär.

Sen behöver man en kastrull med bakplåtspapper i. Den kastrullen jag hade tänkt att använda var enligt receptet för liten, så jag tog en större, men det hade inte gjort något om jag hade tagit den mindre. Då hade brödet blivit lite högre, jag tycker det ser lite roligare ut än när brödet blir platt.

Strö på mjöl och så ska brödet jäsa i kastrullen i ca 1 timme. Ugnen ska vara på 275 grader, och jag glömmer alltid att sätta på ugnen i tid så då får brödet helt enkelt jäsa en stund till. När ugnen väl är varm och brödet åker in så sänker man värmen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker man till 200 grader och så ska den stå 15-20 minuter till. Jag lät den stå 10 minuter, sen tog jag ut brödet ur kastrullen, satte en termometer i det och satte tillbaka det i ugnen. Nu fick det stå tills det hade nått 98 grader. Att jag tog ut det ur kastrullen var för att det skulle få lite mer färg på kanterna.

Tadaa!

Det var gott det här med! Ganska mycket syrligare än det förra brödet, men det är ju för att det inte är äpple och socker i det här. Det är ju i stort sett bara surdeg, mjöl och lite kryddor i det här. Misstänker att det här kan bli mycket gott att rosta.

Dagens gnäll.

Jag var på yoga för första gången någonsin igår. Det känns idag kan jag säga. Träningsvärk i stora lass! Jag har redan hunnit gnälla lite här hemma innan Marcus gick till jobbet.
Sen visade det sig att det visst inte alls var passande att skratta åt instruktörens roliga kommentar "vi ska vara tajta där bak, det vill vi ju alla eller hur." Men jag tycker att alla andra var tråkiga som inte skrattade!

fredag, april 08, 2011

Plastfolie

Alltså, plastfolie... Om det råkar nudda vid sig självt så sitter det som berget och är helt omöjligt att få loss. Men om man, gud förbjude, skulle vilja sätta det över en skål så fäster det inte alls. Snarare tvärtom. Det verkar vilja fly därifrån. Vem kom egentligen på plastfolie? Om jag vore den personen så skulle jag också vilja vara anonym...

Lite stickning.

Det här ska ju visst vara en stickblogg också, så jag får väl ta och skärpa mig lite. Så här kommer några gamla stickprojekt jag har knåpat ihop.

En mössa till Marcus, men det är mest jag som använder den.

En fuskpolo till mig.

En tröja och en mössa till min kompis nyfödda lilla son.


Och vad kan det vara i den här påsen? Jo det är mitt nya stickprojekt!

Det här garnet ska förhoppningsvis bli till något fint och användbart. Vad får ni se sen.

Även katten "hjälper till" och stickar.




Dagens gnäll.

Dagens gnäll går till Västtrafik. Det händer ibland att jag jobbar extra på ett dagis. Ja jag säger dagis, förskola är bara hittepå. Dagis är vad det är! Iallafall, då åker jag spårvagn dit och den har bannemej varit sen 9 gånger av 10, eller ännu bättre, helt enkelt inte dykt upp! Så jag hytter min lilla näve åt västtrafik!!

måndag, april 04, 2011

Provsmakning.

Det bästa med att baka bröd är ju när det är färdigt. Just det här brödet blir bäst om det får vila en dag innan man skär i det. Fast vi kunde inte hålla oss utan tjuvsmakade på det redan i går kväll.





Det blev riktigt gott!