onsdag, oktober 19, 2011

Rågbaguetter.

Jag har inte helt slutat baka bröd, det blir bara inte lika ofta nu när jag jobbar. Surdegsbakning är ju lite svårt att hinna med när man har annat för sig. Och det är visst lika svårt att blogga också, så nu får jag blogga ikapp lite.
Jag har hittat ett recept på mycket goda rågbaguetter. Här står det att finna. Jag har bakat dom här några gånger och dom blir alltid mycket goda.

Som vanligt börjar jag kvällen innan med en fördeg.

Förhoppningsvis ser den ut så här på morgonen.

Blanda ihop allt utom saltet och kör 5 min på låg hastighet och 3 min med lite mer fart. Sen tillsätter jag salt och kör 2 min till.

Sen får den ligga i sin lilla låda i 3-5 timmar och jag viker degen tre gånger under dom första två timmarna. Jag brukar göra ett streck på lådan så man ser hur mycket den har jäst. Ser ni strecket? Det här tog nog närmare 5 timmar tror jag.

Jag delade degen i 4 delar, men det kan man ju göra som man vill. Två större eller fler mindre. Man kan ju dock se att det är ganska mycket deg eftersom det knappt får plats på bakplåtspappret. Iallafall ska dom jäsa i 1-2 timmar nu. Jag brukar sätta på ugnen på 275 grader redan nu så att den blir ordentligt varm. En plåt i mitten och en under. När det är dags för gräddning lägger jag som vanligt några isbitar på den understa plåten. Vädra ugnen efter tio minuter och sen några gånger tills dom är klara. Det tar runt 15-20 minuter, men jag brukar mer gå på färg.

Så här mycket färg vill jag ha!




Det blir inte dom vackraste baguetterna, men väldigt goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar