tisdag, juni 21, 2011

Maratonbrödet.

Förra veckan så bakade jag ett bröd som visade sig bli rena rama maratonbrödet. Jag började på torsdag morgon och det var klart strax efter lunch på fredagen. Egentligen började jag redan på onsdagen, men jag insåg att min tidsplanering var helt fel så jag började om på torsdagen. Det här brödet var det jag tog mig an.

Jag började på torsdagförmiddag med att göra en fast surdeg. Den bestod av lite rågsurdeg, mjöl och vatten.

Så här blev den efter några timmar.

Då blandades den med mer vatten och mjöl och fick stå framme några timmar till.

Här hade den stått i ca åtta timmar. Nu var kl runt tio på kvällen, och ungefär här inser jag att min tidsplanering inte var så bra den här gången heller.


Först blandar man ihop allt utom saltet och sen får det stå och vila i 30-60 minuter. På bilden har min deg fått vila i ca en timme. 


Sen kör man på mellanhastighet i 10-15 minuter tills degen känns bra. Saltet ska man ha i den sista minuten. Sen får den jäsa i en timme.


När man delat degen i två delar ska dom rundrivas. Det här var ett nytt moment för mig, men roligt var det. Bra deg var det också.

Här hade den vilat i ca 30 minuter.

Under tiden passade jag på att mjöla mina nyinköpta jäskorgar.

Efter lite vikande och pysslande så lade jag degen i jäskorgarna för ytterliggare jäsning.

Dags för nattjäsning både för degarna och mig. Klockan hade hunnit bli kvart över ett på natten när jag var färdig.

Jag lät degarna stå i kylskåpet över natten, ca sex timmar, och sen fick dom stå i rumstemperatur i ca fyra. Vi har så kallt i kylskåpet så jag tänkte att det kan ju vara en liten hjälp på traven.


Sen stjälpte jag upp dom på ett bakplåtspapper och gjorde ett snitt i mitten. En timme fick dom stå i ugnen med lite obligatorisk vädring emellanåt. Blev dom bra då tänker ni?


Nej det blev dom inte. Platta och ganska degiga. Vet inte riktigt vart det gick fel, men en gissning är att en baksten hade hjälpt en hel del. Ganska tråkigt när man lagt ner så mycket jobb, men jag fick lära mig att rundriva iallafall!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar