Jag blandade 100 g rågsur, 300 g ljummet vatten och 180 g rågmjöl, täckte med plastfolie och så fick det stå framme över natten. I en annan bunke hade jag 200 g vetekross och 300 g kokande vatten som också täcktes med plast och fick stå över natten. Så här långt så är det samma recept som äpplebrödet, men i det brödet så ska man mixa äpple och socker och låta stå tills nästa dag. Det här momentet hoppade jag över, då jag ville ha lite bitar av äpple den här gången.
Så nästa dag tog jag surdegen och vetekrossen från kvällen innan och blandade med 150 g solsrosfrön (som jag hade rostat i en torr stekpanna innan, men om det gjorde någon skillnad vet jag inte, men det luktade gott i köket), 200 g ljummet vatten, 3 skalade och tärnade äpplen, 50 g socker (jag hade ljust muscovadosocker), 50 g linfrö (jag hade tänkt att ha hela linfrön, men det fick bli en blandning av hela och krossade eftersom det var det som fanns) och slutligen 650 g ekologiskt vetemjöl.
Det här fick gå i assistenten i fem minuter och sedan slängde jag i 20 g salt och så fick det gå ytterligare fem minuter.
Så här såg det ut när det var redo för jäsning. Nu var det ett tag sen jag bakade det här så jag kommer inte riktigt ihåg hur länge det jäste, men säkerligen en tre-fyra timmar.
Då såg det ut så här.
Sen klickade jag ner degen i två smorda brödformar och strösslade solrosfrön på. Här på bilden har dom jäst i ytterligare någon timme eller två. Den här gången kom jag även ihåg att sätta på ugnen i tid, 250 grader ska det vara. När bröden är färdigjästa och åker in i ugnen sänker jag till 200 grader och slänger in några isbitar på plåten under. Sen får det stå i ca 60 minuter, eller tills dom är 98 grader.
Smaskigt!
Det var gott med bitar av äpple i, smakade nästan lite äppelmos av det hela. Och solrosfrön var riktigt gott, det får det bli mer bakat på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar